26 juli 2013

Vitlöksskördetid

Förra årets vitlöksskörd var den bästa jag nånsin fått, trots att det var kallt och regn hela sommaren. Eller kanske just därför!
I år är många lökar rätt ynkliga trots att de fått näring, vatten och sol i mängder.
Jag klippte av hela stängeln i år, förra året tog jag bara toppen. Kan det ha påverkat storleken negativt?
Thermidrome vek sig tidigt, men den har jag aldrig riktigt lyckats med.
Siberian Red är klart bäst i år med Rysk 4 som tvåa. Rysk Topset är små men fina ändå... Nå, vi får se, några nya sorter ska det nog bli.

Årets skörd, från vänster till höger Siberian Red, Rysk Topset och Rysk 4. Thermidrome saknas på bilden, den skördade jag för en vecka sen så den hänger redan på tork.

 
Det är dags att skörda när de tre nedersta bladen vissnat. Jag brukar öppna en lök och kika, har de bildat skal runt klyftorna ordentligt är de klara.

15 juli 2013

Dagen idag

Nu blommar Sarpo Mira-potatisen. Inga blommor på Timo ännu, konstigt då jag satte den först och den ska vara tidigast. Det kanske är en sort som inte blommar.

Inget trädgårdsarbete idag, istället ett kort besök på Rosendals trädgård. Har inte varit där mycket de senaste åren, överhuvud taget varit dålig på att hämta inspiration. Ändring! Jag fick ju så många idéer. Vissa kanske aldrig blir verklighet, men de ger ändå näring.

Det här gillar jag. Jag behöver plantera en häck på nya stället och på insidan skulle jag kunna ha låg daggkåpa som jag frösådde för många år sedan. De plantorna ska kanske få flytta med i alla fall, fast jag inte tänkt det. En rak, strikt häck på utsidan och något oväntat när man kommer in, så vill jag gärna ha det.





Fler häckar. Det finns ett försök till häck på nya stället, men den har aldrig tagit sig. Skulle jag kunna flytta de plantor det finns lite liv i och göra en liten fristående häck någonstans? De kanske skulle trivas bättre på ett annat ställe.

 
Buxbomsklot och funkior, oväntad kombination som jag inte vet om jag gillar eller inte. Båda finns ju på nya stället och behöver flyttas, kanske kan bli nåt... det ger en vågrörelse jag gillar. Tanken får ligga och mogna ett tag.

 
Rolig idé: slingrande rabatt med gräs i gräsmattan, värt att komma ihåg.
 
Så enkelt, så vackert.
 
 
Störar med ljusslingor, borde vara ganska enkelt i mindre skala. Vill ha.
 
 
 
 
 
Dagen till ära middag och tårtbit på Blå Porten. Många nya idéer att smälta, mycket inspiration och nya krafter. Imorgon får jag låna bil! Här ska köras jord och plantor!


05 juli 2013

Äntligen!

Perfekt dag för att sätta ut förodlade plantor, mulet och inte för varmt. De har stått på balkongen alldeles för länge, vi får se hur många som klarar sig. Nu håller jag tummarna hårt för att jag ska ha några squash och pumpor klara till marknaden på årets Skördefest.

I rader från vänster till höger är det: prydnadspumpa (Impecta), Costata Romanesco, 2 st Kroshka och 3 Tromboncino, 2 rader prydnadspumpa Jim Jams. Vid spaljén gurka Xin Tai och längst upp till höger 4 st bondbönor från Grönt kulturarv som jag bytte till mig på Fröbytarträffen i våras. Det blev en bit land kvar, undrar om det är för sent att så mangold... Jag tror jag ska chansa och så ska det nog bli en japansk bladväxt också som jag glömt namnet på nu.
 

Tack och förlåt

Idag kom H till min räddning. Jag ligger så långt efter med trädgårdsarbetet och nu måste de sista plantorna ut. Jordfräsning är tabu för många, men att gräva 40 kvm är inte möjligt för mig nu. Ibland får man ta till en nödlösning. 1 timme och 8 stora säckar hästgödsel senare var det så fint. Vi får se längre fram om jorden, eller maskarna, tagit skada.

Före



Efter















Fyra tomatplantor har äntligen fått flytta ur sina krukor, från höger till vänster är det Vinbärstomat, Mei Wei, Gold Nugget och Maskotka. Många fler plantor väntar på balkongen, några ska få bo kvar där i större krukor och några ska ut i landen, vi får se var.






Potatisen blommar som bäst också. Det här är Amandine, min favorit. Jag provar två för mig nya sorter också i år, Timo och Sarpo Mira. Timo ska vara tidigast av dem och borde också blomma, men det får vi se imorgon för den står på min nya lott och imorgon ska jag dit.

 

04 juli 2013

Allium sativum var ophioscorodon

Javisst ja, jag har ju en blogg också. Man borde skriva lite nån gång ibland.
 
Det här är vad Camilla Plum kallar slangehvidlög, ormvitlök alltså. Hon odlar den för att den smakar både mer och bättre än den mer vanliga vitlöken som inte bildar stänglar. Mina smaklökar är inte så välutvecklade att jag kan skilja en vitlök från en annan. Jag odlar den för att den är vacker och för att den får blommor eller topplökar. Stänglarna krumbuktar sig och dansar runt varandra tills de helt plötsligt ställer sig spikrakt upp när det närmar sig skördetid. Nu har jag klippt av de flesta stänglarna eftersom jag inte ska spara så många topplökar i år. Stänglarna tar mycket kraft, klipper man av dem så ska löken bli större. Jag tycker det stämmer. Stänglarna går utmärkt att äta om man klipper dem när de är späda, det har en av mina kolonigrannar lärt mig.